De Monsterkamer

Bezoek aan G.F Smith Show Space in Londen

Op 17 december 2018 brachten we (Esther Krop en Maud van Rossum) een bezoek aan de show space van de Engelse papierdistributeur G.F Smith in het centrum van Londen. De show space is in 2016 geopend met als doel ontwerpers te laten kennismaken met de G.F Smith collectie. Het concept voor de inrichting is bedacht door het Londense design bureau Made Thought, die ook de huisstijl voor G.F Smith en alle uitingen van de papiercollectie Colorplan hebben ontworpen.

In de steeds wisselende etalage werd een papierinstallatie getoond van honderden doosjes in alle kleuren Colorplan. Colorplan is een serie gekleurd papier en karton, wereldwijd beschikbaar in 51 kleuren, 25 embossings en 8 gramgewichten.

We werden hartelijk ontvangen door de show space manager Beth-Louise Powell. Zij gaf ons een rondleiding en startte met een korte historie van G.F Smith die teruggaat tot 1885. Ze toonde ons enkele oude papiercollecties uit de beginperiode van Colorplan (1972), waarin gestanste gaten in de vormgeving van de swatches toen al een beeldelement waren. Ook liet ze ons archieffoto’s zien van 8 mei 1941, toen tijdens WOII de Duitse luchtmacht eerst het kantoor in Hull bombardeerde en binnen 48 uur ook het kantoor in Londen.

De ruimte van G.F Smith bestaat uit een begane grond en een souterrain. Het souterrain dient als exporuimte voor wisselende papierinstallaties. Verder wordt deze ruimte gebruikt voor lezingen en meetings.

Op de begane grond is de complete papiercollectie van G.F Smith inzichtelijk gemaakt door middel van luxe cassettes die een complete wand bedekken. Iedere cassette bevat één papiersoort in één tint of kleur in elk gewicht op A4-formaat, aangevuld met beschikbare enveloppen en embossings.

Ontwerpers en andere geïnteresseerden kunnen op afspraak de show space bezoeken om informatie, advies en papier samples te ontvangen uit de G.F Smith collectie.

Beth-Louise Powell toonde ons een gloednieuw element uit de Colorplancollectie: labelpapier. Dit labelpapier is in 15 verschillende kleuren direct uit voorraad leverbaar. De andere kleuren zijn op aanvraag verkrijgbaar. Desgewenst is er keuze uit 15 verschillende voorgestanste labelvormen, zoals bijvoorbeeld een ster of cirkel. Ook kunnen de labels voorzien worden een saffiercoating voor bedrukking op de HP Indigo. Meer info: www.gfsmith.com

We waren onder de indruk van deze inspirerende ruimte waar G.F Smith hun papiercollectie toegankelijk en inzichtelijk maakt voor ontwerpers.

Bezoekadres:
G.F Smith show space
27-28 Eastcastle Street
gfsmith.com

Zie ook ons verslag van het bezoek aan G.F Smith in Hull

Door Esther Krop en Maud van Rossum