De Monsterkamer

Waterloos

Beste lezer,

Ik ben Jacqueline van As, samen met Tanneke Janssen, eigenaar van drukkerij robstolk te Amsterdam. We hebben samen acht jaar geleden de drukkerij overgenomen van de erven van Rob Stolk. Toen wij nog maar net begonnen waren, kwamen we voor de vraag te staan hoe onze persen in te richten. Het ging om een speedmaster 52 2 kleuren en een 74 4 kleuren. Beide waren door Rob Stolk aangekocht om eventueel ingericht te worden voor alcohol gereduceerd tot zelfs alcoholvrij. Destijds was dat een hot item met betrekking tot milieu en de grafische sector. Onze drukker, Niels Geerlof, suggereerde dat we misschien zelfs konden overgaan tot waterloos drukken. Want wat is er milieuvriendelijker dan waterloos offset? Dan heb je alleen maar te maken met een drukplaat en inkt, zonder nare chemische toevoegingsmiddelen of alcohol.

We zijn gelukkig met het feit dat we de stap hebben genomen naar waterloos offset. We hebben behoorlijk wat moeten onderzoeken en onze pers eigenhandig moeten modificeren voordat we de kwaliteit hadden die ons nu heeft gemaakt tot wat we zijn, nl een kwaliteitsdrukkerij. De grafische sector is voortdurend bezig met aanpassingen die het milieu ten goede komen. We zijn met zijn allen altijd zeer innoverend bezig. We staan niet stil. Ook al kan het altijd beter. Ook in de papierindustrie. Wie is er niet bij Munken of Nordland geweest en heeft de verhalen gehoord over de vervuilende industrie die zijn lesje inmiddels heeft geleerd, tenslotte kunnen we nu het afvalwater van de fabrieken zelfs drinken …

Ik weet nog de anekdote van een papiervoorlichter over 100% gerecycled papier, gemaakt van lompen. In die tijd gingen grote natuurorganisaties prat op het gebruik van dit kringlooppapier. Maar wat bleek? In de fabrieken was de verwerking van die lompen tot papierpulp zo ontzettend stoffig, dat de werknemers jaren later net zulke stoflongen hadden als de kolenmijnwerkers. Waarmee ik wil zeggen, dat we – ook al denken we duurzame keuzes te maken – soms weer achter de feiten aanlopen. Mij is door de papierindustrie verteld, dat er geen pulp meer aangeleverd wordt uit oerbossen. De vraag is alleen nog: komt de pulp van bomen die worden herplant? Houdt de fabriek zich aan fatsoenlijke milieueisen? Wordt er duurzaam geproduceerd en gemanaged? Ik denk dat wij hier in West-Europa de laatste tijd kritisch naar onze productieprocessen kijken en bereid zijn die vergaand te verduurzamen. De vraag is alleen of de eindverbruiker de meerkosten wil betalen. Dan zie je dat vooral de gesubsidieerde sector en overheid (dus waar wij met zijn allen belasting voor betalen) bereid zijn er meer voor te betalen, de rest blijft achter.

Bij ons is er nauwelijks vraag naar fsc-certificering. Omgekeerd vragen wij het wel aan onze klanten en wijzen we op het gebruik van het fsc-logo. Wij zijn voortdurend bezig met papier in combinatie met kwaliteit en zien het als onze plicht en verantwoordelijkheid dit allemaal duurzaam en met zorg voor het milieu te produceren. Wij vinden het belangrijk dat de papiersoorten overeenstemmen met wat de klant wilt uitdragen en gaan ervan uit dat de papieren die we aanbieden in alle opzichten goed zijn. Robstolk is gespecialiseerd in ongestreken kwaliteiten als Olin, Munken, Cocoon (Revive), lessebo en gestreken als arctic, G-print, sulfaat en hele lage gramsgewichten als elementa, zelfs olin 40grs tweezijdig full colour bedrukt, alsook ersatz vloeipapier 24grs maar dan eenzijdig full colour..

Papier is een (h)eerlijk product om mee te werken en te laten zien wat je ermee kunt. We zijn erg blij dat we onze klanten daarin ook kunnen meenemen…

Jacqueline van As
www.robstolk.nl