De Monsterkamer

Adriaan Mellegers over papier

Wat is je favoriete papier en waarom?
Een aantal jaren geleden had je Colorado, een recyclede papiersoort, verkrijgbaar in een tiental kleuren en een beetje grijzig van toon. Vooral oranje en turks-rood vond ik heel erg mooi. Colorado bestaat niet meer, maar je hebt nu Recyconomic dat er veel op lijkt. Zelf houd ik niet van bruin of crème-achtige tinten voor mij doet dat snel nostalgisch aanvoelen. Ik hou meer van wit of grijzig papier.

aop_munchen_01

‘The Good Cause: Architecture of Peace / Divided Cities’ / ism Vanessa van Dam / 2014

Kun je een voorbeeld geven van een ontwerp dat je hebt gemaakt, waarbij papier een bijzondere of juist heel functionele rol speelt?
Het boek Soda Palm Suite voor beeldend kunstenaar Lotte Geeven, wat ik in samenwerking met Karen van der Kraats heb gemaakt. Soda Palm Suite brengt een aantal werken en installaties van Lotte samen, gemaakt tijdens een residency in Indonesië. In het boek gebruiken we een vijftal papier soorten en combineren we dit met verschillende druk-technieken. Het papier hebben we als een katalysator gebruikt om de inhoud van het boek te rangschikken en te organiseren. Hiermee waren we vooral op zoek na een spannend dynamiek met de verschillende combinaties van inhoud, papier en druktechniek.

soda_palm_suite_01

‘Soda Palm Suite’ voor Lotte Geeven / ism Karen van der Kraats / 2011

Hoe belangrijk is de papierkeuze in de ontwerpen die je maakt? Besteed je veel tijd aan het uitzoeken van papier?
Zeer belangrijk. Het juiste papier kan het verschil zijn tussen een project wat wel of niet slaagt. Met papier ben je aan de ene kant op zoek naar een gevoel, maar tegelijkertijd naar datgene wat de inhoud van een project zal versterken. Daarin zitten veel verschillende nuances. Ik ben nooit klaar als het om papier gaat. Ik weet altijd vrij direct wat ik ongeveer wil, maar dan is het meer een kwestie van je keuze verfijnen.

bard_01

‘Bard Thesis Show’ voor Bard MFA, New York / 2014

Kun je een ontwerp van een andere ontwerper aanwijzen waarvan de papierkeuze je aanspreekt?
Ik vind de boeken van Mevis en van Deursen altijd goed in elkaar zitten. Ik houd er van als papier op een eerlijke en directe manier wordt gebruikt, dus niet om de dingen mooier te laten lijken dan ze zijn. Er moet een vanzelfsprekendheid zijn in de keuzes die een ontwerper maakt in relatie tot de inhoud van het project. Armand Mevis en Linda van Deursen zijn naar mijn mening ontwerpers die daar telkens weer in slagen.

new_scenes_01

‘New Scenes’ voor Esther Tielemans / 2011

Zijn er dingen die je mist in het huidige aanbod van papier?
Het aanbod lijkt steeds kleiner te worden. En het is telkens de vraag óf een papiersoort verkrijgbaar is of niet. Ik mis vooral de ouderwetse monsterboeken. Nu zijn het vaak losse mapjes en is het erg onoverzichtelijk wat wel en niet verkrijgbaar is. Daarom is het goed dat er nu een plek als De Monsterkamer is. Ik vind het altijd fijn om met iemand te praten die echt verstand heeft van papier en die weet wat er verkrijgbaar is.

korfmann_01

‘Ensembles assembled: in full color’ voor Katrin Korfmann / 2014

Wat is je grootste frustratie op het gebied van papier?
Ik denk dat het jammer is dat bepaalde papiersoorten verdwijnen. Vorige week hoorde ik dat Royal Print Gloss niet meer verkrijgbaar is. Royal Print Gloss is een houthoudende papiersoort, en het lijkt veel op papier wat in oude National Geographic’s werd gebruikt. Ook al gebruik ik het niet heel vaak, is het wel fijn om te weten dat het er is.

vingerling_01

‘Untitled’ voor Evi Vingerling / 2013

Is het voor ontwerpers makkelijk of juist moeilijk om aan informatie over papier, papiermonsters en/of collecties te komen?
Zoals ik al eerder zei, is het steeds moeilijker doordat het nu losse mapjes en samples zijn. Maar daarentegen ontstaan er steeds meer initiatieven die het weer toegankelijk maken. Ik denk dat het komt omdat leveranciers en producenten nu veel meer onder druk staan. Misschien waren we voorheen best verwend als ontwerper.

seven_signs_01

‘Seven Signs that Mean Silence’ voor Sara Magenheimer / 2013

Hoe zie je de toekomst van papier?
Ik denk dat de opkomst van digitale media de positie en noodzaak van gedrukte media heeft verscherpt. Niet alles hoeft gedrukt te worden, en dat is een goede ontwikkeling. Er zijn nu meerdere opties en modellen voor het maken van een publicatie. Denk bijvoorbeeld aan print on demand, maar tegelijkertijd aan kleinschalige initiatieven die inzetten op bijzondere producties en vakmanschap, zoals het Charles Nypels Instituut aan de Jan van Eyck.

korfmann_02

‘Ensembles assembled: in full color’ voor Katrin Korfmann / 2014

Ik maak vooral kunstenaarsboeken, en daarbinnen zie ik juist een zeer sterke toekomst voor papier. Het kunstenaarsboek is bij uitstek een genre wat (tenzij dat de opzet is) niet vervangen kan worden door een e-book of pdf. Een kunstenaarsboek is een op zichzelf staand werk of ervaring in boek-vorm. Daarbinnen speelt papier een onmisbare rol.

Interview door De Monsterkamer met Adriaan Mellegers

afterimage_01

‘Nabeeld’ voor Amie Dicke / 2012