Over ons Veelgestelde vragen Colofon | Adres Loods 6 KNSM-laan 231 1091 LC Amsterdam ![]() | Contact +31 (0)20-6204213 info@monsterkamer.nl |
Aagje Martens over papier
Aagje Martens
03/02/2012
Ontwerpers over Papier
Wat is je favoriete papier en waarom?
Een van de favoriete papiersoorten is Gustav Wasa. Het is een natronkraftpapier met een gladde en een ruwe kant, ik hou erg van dit contrast. Het heeft een mooie wolkerige structuur wat in de lichte grams gewichten goed te zien is, ook de kleur wit van het papier is erg mooi. Het papier heeft lange vezels en is hierdoor taai en sterk. Vaak gebruik ik het voor uitnodigingen en omslagen. Voor een binnenwerk van een boek is het minder geschikt.

Trouwkaart, 2010. Papier: Reprobank
Kun je een voorbeeld geven van een ontwerp dat je hebt gemaakt, waarbij papier een bijzondere of juist heel functionele rol speelt?
Onlangs heb ik een trouwkaart gemaakt. Het papier heeft hierbij een duidelijke functie binnen het ontwerp. Hiervoor heb ik 60 g/m2. Reprobank gebruikt, dit is een erg doorschijnend papiersoort. De hierop gedrukte diagonale en het transparante papier vormen door het papier te vouwen een nieuw beeld. Hieruit is een ‘wallpaper’ voortgekomen, waarbij de vellen aan één kant bedrukt maar tweezijdig te gebruiken zijn.
Hoe belangrijk is de papierkeuze in de ontwerpen die je maakt? Besteed je veel tijd aan het uitzoeken van papier?
Voor een ontwerp vind ik de papierkeuze van belang, het maakt een ontwerp áf. Het is belangrijk hoe een papiersoort aanvoelt. Bij het maken van een keuze kijk ik naar de structuur, de stijfheid in combinatie met het gramsgewicht, naar de kleur van het papier en de transparantie. Daarnaast is de beschikbaarheid een beperkende factor.

OMA in Tokyo, Tyocoon Graphics, 1996
Kun je een ontwerp van een andere ontwerper aanwijzen waarvan de papierkeuze je aanspreekt?
Het is een boekje van OMA in Tokyo/ Rem Koolhaas/ Generic City, Art Direction/ Design: Tyocoon Graphics (1996). Het boekje is voor mij erg inspirerend, misschien wel omdat het los staat van onze westerse vormgeving. Het is in mooi door de kleuren, Japanse tekens, het papier en hoe hiermee wordt omgeggaan. Het is een tweetalig boekje. De Japanse tekst en de afbeeldingen zijn in full color op een ongestreken papier met een mooie tint gedrukt. De engelse tekst is in één kleur en staat op een meer transparantere papiersoort. Deze pagina’s die door het hele boekje zitten, gaan een verbinding aan met de pagina ervoor en er na, dit geeft een mooie ruimtelijkheid. Ook zijn op een aantal pagina’s stikkers geplakt, wat een tweede laag aan het papier geeft.

Architectural Positions, brochure, 2007. Papier omslag: Gustav Wasa, binnenwerk: IJsselprint en Pergamijn
Zijn er dingen die je mist in het huidige aanbod van papier?
Het aantal papiersoorten is enorm. De overlap in eigenschappen en ‘overkomen’ lijkt erg groot. Toch is het aantal soorten dat voor mij bruikbaar is heel beperkt. Het ideale papier ontbreekt altijd.

Wallpaper, 2010. Foto: Sander Luske. Papier: Da Costa
Wat is je grootste frustratie op het gebied van papier?
Mijn grootste frustratie is dat er veel papiersoorten verdwijnen en dat het moeilijk is om een goed overzicht te krijgen en te houden van de beschikbare soorten. Papiermonsters zijn makkelijk aan te vragen en te krijgen, maar een collectie van een leverancier niet. Dit maakt het lastig om goed overzicht te hebben. Het vinden van alternatieven voor een niet beschikbare papiersoort is hierdoor lastig.
Ik kijk vaak achter in het colofon op welk papier soort een boek gedrukt is. Dit is informatie die vaak niet vermeld staat, maar die wel kan inspireren in verband met papierkeuze.