De Monsterkamer

75B over papier

Untitled, inkt op papier, 96 mm x 840 mm, 2010

Untitled, inkt op papier, 96 mm x 840 mm, 2010

Wat is je favoriete papier en waarom?
‘Waar zal ik het op doen..?’. Eén papiersoort als favoriet aanwijzen is moeilijk. We hebben wel een lijstje favorieten met verschillende kwaliteiten die we graag gebruiken. Revive pure natural offset is er één van. Dit is een papiersoort met een grijze ouderwetse ‘recycled’ uitstraling. Venoplex is ook een grote favoriet. Dat is een gelaagd duplex grijskarton met enkelzijdig een gestreken witte laag, met daardoor een heel groot contrast tussen de twee zijden. Old time favorite enkelzijdig gestreken sulfaatkarton doet het ook al lang goed bij ons.

flyer HAKA festival, Maatschappij voor Volksgeluk, 2011 300 g Venoplex, 297 mm x 210 mm

flyer HAKA festival, Maatschappij voor Volksgeluk, 2011 300 g Venoplex, 297 mm x 210 mm

Kun je een voorbeeld geven van een ontwerp dat je hebt gemaakt, waarbij papier een bijzondere of juist heel functionele rol speelt?
Chromomat papier hebben we heel recent nog gebruikt voor het ontwerp van het boek 13 minuten voor Gyz La Rivière. Dat is een hele zachte machinegestreken papiersoort. Deze soort hebben we zowel voor het binnenwerk als voor de beplakking van de ‘hard cover’ gebruikt. Daardoor heeft de hele publicatie hetzelfde gevoel. Kop en staart van dat boek zijn afgesneden, zodat het omslag aan de boven- en onderkant van het boek gelijk loopt met het boekblok, en het karton in het omslag zichtbaar wordt. Het karton in het omslag is wit, en doordat het omslag voornamelijk wit is, wordt het hele boek een soort wit geheel.

13 minuten, Gyz La Rivière, 2012 135 g Chromomat, 138 mm x 200 mm

13 minuten, Gyz La Rivière, 2012 135 g Chromomat, 138 mm x 200 mm

Voor de vormgeving van Morf hebben we beeld volledig gescheiden van tekst. Clusters van tekstpagina’s worden van elkaar gescheiden door beeld pagina’s. Waarbij voor de smallere tekst pagina’s voor een Biotop BIO TOP 3® is een natuurwit, houtvrij ongestreken premium papier en karton, geproduceerd zonder gebruik van optische witmakers. Bio Top 3® is geschikt voor preprint toepassingen en tevens beschikbaar in cutsize en enveloppen. papier hebben gekozen, om de tekst pagina’s de uitstraling van roman pagina’s te geven. In combinatie met een gesatineerd MC voor de beeld pagina’s.

Morf #15, Premsela, 2011, 185 mm x 245 mm, omslag 280 g invercote G binnenwerk, 90 g Biotop 3 naturel, 90g Maine gloss

Morf #15, Premsela, 2011, 185 mm x 245 mm, omslag 280 g invercote G binnenwerk, 90 g Biotop 3 naturel, 90g Maine gloss

Hoe belangrijk is de papierkeuze in de ontwerpen die je maakt? Besteed je veel tijd aan het uitzoeken van papier?
Het zou raar zijn als een grafisch ontwerper zou zeggen dat papierkeuze niet van groot belang is in zijn/haar ontwerpen. De ene keer, bij een boek bijvoorbeeld, duiken we er helemaal in om de perfecte papiersoort te vinden, de soort die precies de eigenschappen heeft die we wensen. De andere keer putten we uit het papier dat we kennen, en gebruiken we een oude bekende soort, omdat we weten dat dat papier gewoon werkt.

Kun je een ontwerp van een andere ontwerper aanwijzen waarvan de papierkeuze je aanspreekt?
Niet direct. Er zijn natuurlijk ongelofelijk veel inspirerende ontwerpen van verschillende vormgevers. Maar veel interessanter nog vinden we de obscure dingen die je soms kunt vinden buiten de context van het bekende ‘ontwerperscircuit’. Zoals bijvoorbeeld dit Marokkaanse tijdschrift uit de jaren ’70. Dingen die je vind in een andere context, op straat.

gevonden Marokkaanse publicatie, omslag

gevonden Marokkaanse publicatie, omslag

Wat is je grootste frustratie op het gebied van papier?
Er verdwijnen op het moment heel veel papiersoorten. Omdat leveranciers het zich niet meer kunnen veroorloven alle soorten te blijven inkopen, en producenten mede daardoor ook niet meer alles kunnen blijven produceren. Het gebeurt steeds vaker dat je iets zoekt en het met geen mogelijkheid kunt vinden. Of zelfs dat je favoriete soort niet meer gemaakt wordt.

Is het voor ontwerpers makkelijk of juist moeilijk om aan informatie over papier, papiermonster en/of collecties te komen?
Omdat onze monstercollectie al flink gegroeid is in de loop van de jaren, kunnen we daarin vrij veel (terug)vinden. Als we iets specifieks zoeken doen we dat meestal via de drukker of papierleverancier. Je verzamelt steeds meer personen en adressen waar je terecht kunt voor papieradvies en soorten.

gevonden Marokkaanse publicatie, spread

gevonden Marokkaanse publicatie, spread

Door Loes Verstappen, ontwerper bij 75B