De Monsterkamer

137 dozen

137 dozen van 60 x 40 x 40 cm. waren nodig voor de bouw van het eendags-theater in de studio van Piet Gerards Ontwerpers in Amsterdam.

Het theater was het ‘decor’ voor 8 korte optredens van theaterman Chaim Levano (1928). Elke voorstelling bood plaats aan 10 bezoekers.

Uitgeverij Huis Clos bereidt momenteel een boek voor over musicus en theaterman Chaim Levano. De theateractiviteit was bedoeld als promotie voor het boek en was niet toevallig gelijktijdig met de Beurs van Kleine Uitgevers in Paradiso gepland.

Piet Gerards: ‘We wilden een intieme ruimte creëren waarin het unieke stemgeluid van Levano zonder versterking tot zijn recht zou komen. Een ruimte in de ruimte bleek de oplossing, en grote bouwblokken die platgevouwen weinig volume kosten. Met 137 dozen en 90 meter dubbelzijdig tape ontstond een ruimte van 280 cm hoog, met een oppervlakte van 360 x 320 cm. Precies groot genoeg voor één acteur en 10 bezoekers. De dozen bleken trouwens beter dan verwacht bestand tegen de dik aangebrachte acrylverf waarmee een grote a en een z (Scala) werden geschilderd.’

Intussen zijn de dozen platgevouwen afgevoerd en de studio is van Theater Levano weer getransformeerd tot studio Piet Gerards Ontwerpers.