De Monsterkamer

10 jaar later: Team Thursday over papier

Sinds 2011 interviewt De Monsterkamer ontwerpers over papier. Eén van de eerste interviews tien jaar geleden was met Team Thursday. Tijd voor een terugblik op de afgelopen tien jaar.

Welke ontwikkelingen zien jullie op het gebied van vormgeving, papier en drukwerk in de afgelopen 10 jaar?
We hebben het idee dat er tegenwoordig minder ‘extreme’ papiersoorten worden gebruikt. Tien jaar geleden zag je veel meer grijsboard/greyback (we lazen terug dat wij daar zelf toen ook graag mee werkten), of juist heel dun papier, kraft, gekleurd papier, alsof er wat meer uitgepakt werd met papier. Nu lijkt er wat meer op een functionele manier naar papier gekeken te worden. We zien bij veel boekontwerpen dat er praktischere keuzes gemaakt worden voor het binnenwerk papier, gecombineerd met een wat tactieler omslagpapier (bijvoorbeeld met een structuur of korrelpersing). Er mag wel weer meer gejuiced worden met papier, wat ons betreft.

Boek Land Art Live: The Flevoland Collection. Ontwerp: Team Thursday

Hoe is jullie eigen praktijk in 10 jaar veranderd en houdt dit verband met de veranderingen in de wereld om jullie heen?
Een tijd geleden werkten we het meeste aan identiteiten voor bijvoorbeeld festivals en exposities, maar ook aan huisstijlen. Daardoor maakten we vaak drukwerk in allerlei losse vormen, zoals flyers, stickers, posters, leaflets, visitekaartjes, kleine programmaboekjes, etc. De laatste jaren (en ook door corona) kwamen dit soort opdrachten niet meer zo vaak naar ons toe en worden we (tot onze eigen verrassing) vaak gevraagd om boekontwerpen te maken.

Deze identiteiten waren vaak plezierige projecten, maar ook vluchtig en versnipperd, en we moesten keuzes maken om sommige uitingen goedkoop te houden (omdat het budget vaak krap was). Het kwam er dan op neer dat we met een aantal dingen heel blij waren, en er ook altijd uitingen bij zaten waar we niet helemaal tevreden over waren.

Bij het ontwerpen van een boek is die versnippering er niet, dat is heel prettig. Je bedenkt een object van A tot Z, en dat wordt ook zo uitgevoerd. Je hebt het helemaal in de hand, en als het boek gedrukt is, is het ook echt af.

Naast het maken van boeken zoeken we ook wat vaker zelf projecten op. Na een residentie in Seoul een paar jaar geleden willen we juist wat vaker op andere materialen dan papier en op andere schaal werken, zoals drukken op stof of werken met metaal. Zo zijn we nu bijvoorbeeld bezig met een groot gordijn dat geweven wordt, en zijn we op eigen initiatief een boek aan het maken over een lettertype wat we zelf hebben ontworpen.

Wat is jullie favoriete papier en waarom?
Bij elk project kijken we welk papier we vinden passen en zoeken we naar nieuwe soorten die we nog niet kennen. Papier is voor ons een integraal onderdeel van het ontwerpproces, dus elke keer is er net iets anders dat belangrijk is. Zijn er bijvoorbeeld foto’s die heel goed en nauwkeurig uit de verf moeten komen of is het vooral tekst en typografie? Maar meestal begint het met de vraag; wat voor object moet dit boek worden? Dan vloeien er meteen al wat dingen uit die we belangrijk vinden voor het project. Formaat is vaak ook een bepalende factor.

Kunnen jullie een voorbeeld geven van een ontwerp dat jullie hebben gemaakt, waarbij papier een bijzondere of juist heel functionele rol speelt?
Voor de catalogus van De Best Verzorgde Boeken 2019 die we vorig jaar maakten, was het maken van dummy’s voor ons heel belangrijk: het vouwen van papier in de studio, A4tjes die we klein sneden en in elkaar vouwden en weer aan elkaar nietten. We zaten in een corona-lockdown en wilden een boek maken dat je eigenlijk niet op een scherm kunt zien, dat het dus echt moet hebben van zijn tactiele kwaliteiten en ruimtelijkheid. Een boek als een soort ‘aerospace’ zonder begin of eind. Uiteindelijk gaf de blanco dummy van de drukker de doorslag: we vonden het gekozen omslag niet mooi, haalden die eraf en draaiden het binnenwerk binnenstebuiten, zodat de middenspread het omslag werd. Dat moest het worden. Om deze twee helften te benadrukken gebruikten we Forever groen en paars Forever is een 100% gerecycled papier en karton met een keuze uit 17 energieke kleuren. Door de hoge opdikking verkrijgt Forever zijn robuust karakter. Tijdens de productie wordt het oud papier niet ontinkt en wordt er geen gebruik gemaakt van chloor of optische witmakers.  voor het omslag, het binnenwerk is gedrukt op Soporset Het assortiment van Soporset is het resultaat van investeringen in hoogwaardige technologie en een continue zoektocht naar innovaties. Soporset maakt voor zijn assortiment gebruik van hout uit duurzaam beheerde Eucalyptusbossen en past de meest geavanceerde technieken toe. . Dit papier heeft geen hele uitgesproken uitstraling, maar drukt goed en draagt bij aan het idee van inzoomen op het materiaal, wat ook terugkomt in de fotografie van Kyoungtae Kim.

Boek De Best Verzorgde Boeken 2019. Ontwerp: Team Thursday. Omslag: Forever groen en paars. Binnenwerk: Soporset.

Hoe belangrijk is de papierkeuze in de ontwerpen die jullie maken? Besteden jullie veel tijd aan het uitzoeken van papier?
Het is altijd een hele bewuste keuze die we maken, waarbij we vaak op zoek gaan naar nieuwe soorten, en soms varen we op ervaring. We hebben een paar vaste favorieten waarvan we weten hoe ze voelen en drukken, zoals Cyclus Cyclus is een 2-zijdig gestreken halfmat papier, geproduceerd met 100% gerecycleerde vezels. , Rebello Rebello 110 CIE is een natuurwit ongestreken papier met een geheel eigen karakter. Het is geproduceerd van 100% ingezameld oud papier., Munken Polar Het ongestreken, gladde oppervlak van Munken Polar en de friswitte tint zorgen voor een karakteristieke beeldweergave en een exclusieve, natuurlijke uitstraling. en Munken Lynx Het ongestreken, gladde oppervlak van het Munken Lynx en de natuurwitte tint zorgen voor een exclusieve en tegelijkertijd authentieke uitstraling, met een natuurlijk papiergevoel. . Als we daarvoor kiezen richten we ons daarnaast weer wat meer op een bindwijze of omslagmateriaal.

Voor specifiekere projecten gaan we op onderzoek uit, naar De Monsterkamer, in overleg met de drukker en papierleveranciers, we vragen monsters aan. Het kan dan een paar weken in beslag nemen, want dan veranderen vaak ook onze keuzes nog tijdens het ontwerpen. Nu zijn we bijvoorbeeld bezig aan een boek met Japanse bindwijze. Daarvoor gingen we bij De Monsterkamer op zoek naar een heel specifiek soort papier: we zochten een soort die goed vouwt (niet te veel kraakt op de randjes), goed ‘crispy’ foto’s drukt en gestreken, of zelfs glossy, mocht zijn. Toen kwamen we uit op Chromolux in een laag gewicht. Omdat het cast coated is, ‘krakt’ het minder bij het vouwen. We zeiden tegen elkaar dat we al vaak hebben gedacht dit papier te gebruiken, maar eigenlijk nooit gedaan hadden. Bij het teruglezen van ons oude interview was dat de laatste opmerking; dat we graag eens met Chromolux wilden werken, dus dat heeft wel even geduurd. Nu blijkt Chromolux nèt uit de handel te worden genomen, dus zullen we uiteindelijk Splendorlux Eenzijdig castcoated papier met een hoge glans en witheid. Licht matte coating aan achterzijde. of Astralux Hoogglanzende castcoated met een hoge witheid en een korte droogtijd voor zijn soort. gebruiken.

Kunnen jullie een ontwerp van een andere ontwerper aanwijzen waarvan de papierkeuze jullie aanspreekt?
Het boek Face ontworpen door de Koreaanse ontwerpstudio Shin Shin. Het een vrij dun boek dat een serie werken laat zien van kunstenaar Suki Seokyeong Kang, in hele gelikte fotografie op mat en glad papier. Door het boek heen zijn hele dunne oranje kraft-achtige vellen geweven met daarop korte tekstfragmenten gedrukt. We begrepen dat dit papier eigenlijk alleen voor verpakkingen bedoeld was, maar nu een keer in een boek werd verwerkt. Het langere essay is op heel dun wit papier gedrukt, zodat de tekst door elkaar heen te zien is. Het omslag is gemaakt van groen slap linnen, als een soort stofomslag met flappen maar wel vastgeniet, en daarop is weer gezeefdrukt. Er gebeurt dus heel veel in dit boekje, maar het werkt heel goed en het ontwerpplezier spat er vanaf. Het werk van de kunstenaar wordt supermooi afgebeeld door dat gladde papier en het contrasteert heel goed met de rare papieren die daaromheen gebruikt worden. Daardoor wordt het niet een nette catalogus, maar echt een heel persoonlijk ontwerp.

Het boek Face ontworpen door de Koreaanse ontwerpstudio Shin Shin.

Zijn er dingen die jullie missen in het huidige aanbod van papier?
We zijn al een paar keer op zoek gegaan naar wat slapper papier met een twee verschillende zijdes, dus glad aan de ene zijde en wat ruwer aan de andere. Meestal komen we daar dan toch niet uit, omdat het aanbod daarin vrij klein is en het vaak niet in laag gramgewicht beschikbaar is, of omdat het te uitgesproken is en niet geschikt voor de opdracht.

Wat is jullie grootste frustratie op het gebied van papier?
We hebben een voorkeur voor ongestreken papier. Maar we hebben ook een voorkeur voor uitgesproken typografie en flinke contrasten in een boek. We willen bijvoorbeeld dat het zwart echt goed zwart gedrukt is. Maar vaak komt zwart er wat bekaaid vanaf op ongestreken papier, dan valt het zo in de vezels dat het grijs lijkt. Dus dat is voor ons nog steeds een zoektocht; op welke manier of op welk ongestreken papier het zwart er het beste uitkomt.
Verder is het soms lastig dat de productie van papiersoorten steeds vaker worden stopgezet door faillissementen en je daardoor op zoek moet naar alternatieven. En vaak is niet duidelijk hoe duur een papiersoort is. Er zijn monstercollecties waarbij met symbooltjes meteen wordt aangegeven in welke prijscategorie het valt, dat is prettig, maar het lijkt ook weer afhankelijk te zijn van papierleveranciers waarmee de drukker werkt.

Is het voor ontwerpers makkelijk of juist moeilijk om aan informatie over papier, papiermonsters en/of collecties te komen?
We hebben een aantal monstercollecties in de kast staan en verzamelen ook de monsters die we opvragen in een map. Omdat er continu papiersoorten verdwijnen of worden veranderd overleggen we met de drukker over wat we voor ogen hebben. Met de drukker kunnen we meteen bespreken of de papiersoort die we graag zouden willen gebruiken ook goed geschikt is voor het project. Soms zien we iets voor ons en hebben we geen specifiek papier in ons hoofd en dan zijn zulke overleggen ook heel fijn, daar komt altijd wat uit.

De Monsterkamer is geweldig met zo’n ruim aanbod en goed advies, zonder dat er meteen van alles aan vastzit (met een drukker heb je het dan ook al meteen over offertes). We hopen stiekem dat jullie gaan uitbreiden en een Rotterdams filiaal openen zodat we er makkelijk kunnen binnenvallen!

Hoe zien jullie de toekomst van papier?
Er zal wat minder aanbod zijn; je merkt dat nu al een tijdje afnemen. Maar wij hebben meer boekontwerp opdrachten dan ooit. Er is veel aandacht voor het boek, er worden nieuwe particuliere uitgeverijen opgestart. Dus wat betreft het meer ‘beeldende’ boek zal dat zeker levendig blijven. Er wordt misschien minder gedrukt en fysiek gemaakt (t.o.v. digitaal) maar wat er gemaakt wordt, wordt specialer.

Interview door De Monsterkamer met Team Thursday